Środowiskowy Dom Samopomocy W Nowej Wsi Ełckie

Przepisy kulinarne

Babka Piaskowa

Opublikowano: 03.04.2015r. przez Joanna Senica

składniki: 2 szkl. mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki krupczatki 1,5 szkl. cukru cukier waniliowy kostka margaryny 6 jajek łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju cukier puder do posypania tłuszcz do formy Przygotowanie: Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym. [...]

RACUCHY kładzione łyżką

Opublikowano: 10.11.2014r. przez Joanna Senica

składniki:                                                                        1 kg mąki ½ l mleka kostka drożdży 3 łyżki cukru cukier waniliowy ½ kostki margaryny przygotowanie: Drożdże, 1 […]

Paszteciki z kapustą i grzybami

Opublikowano: 07.11.2014r. przez Joanna Senica

składniki: 1 kg mąki 4 jaja kostka drożdży ½ l mleka 1 margaryna szczypta soli ½ kg kiszonej kapusty 0,30 dkg pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju przygotowanie: Mąkę, jaja, drożdże, mleko, margarynę i szczyptę soli wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy olej i wyrabiamy ciasto dalej, aż do momentu wchłonięcia oleju. Odstawiamy do [...]

Rogaliki

Opublikowano: 01.04.2014r. przez Agnieszka Mazurkiewicz

Składniki: 1kg maki (najlepiej tortowej), 10 dkg. drożdży, 1 – 2 szklanki ciepłej wody (może być mleko), 0,5 szklanki oleju, szczypta soli, garść cukru, marmolada, mak, czekolada, słodki twarożek (co kto woli), jajko do smarowania rogalików   Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę! Rozgrzać ręce i brać [...]

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Opublikowano: 01.04.2014r. przez Agnieszka Mazurkiewicz

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym   Składniki: 1kg ziemniaków 0,25 kg mąki ziemniaczanej 0,5 kg pieczarek 0,25 l. śmietany 8 łyżek oleju 1 łyżka mąki pszennej 1 cebula liść laurowy, sól, pieprz.   Ziemniaki ugotować, zmielić w maszynce, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść. Zagotować wodę z łyżką soli i 4 łyżkami [...]