Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Składniki:
1kg ziemniaków
0,25 kg mąki ziemniaczanej
0,5 kg pieczarek
0,25 l. śmietany
8 łyżek oleju
1 łyżka mąki pszennej
1 cebula
liść laurowy, sól, pieprz.
Ziemniaki ugotować, zmielić w maszynce, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść. Zagotować wodę z łyżką soli i 4 łyżkami oleju. Uformować kulki, spłaszczyć, na środku zrobić palcem dołek. Wrzucać kluski do wrzącej wody. Gotować aż wypłyną na wierzch jeszcze ok. 5 min.
Obrać pieczarki, cebulę. Pokroić w małą kostkę pieczarki , cebulkę i usmażyć na rozgrzanym oleju , ale nie rumienić. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki dodać sól, pieprz, liść laurowy
i wlać do pieczarek ciągle mieszając. Jeżeli będzie zbyt gęsty podlać wodą. Wykładać kluski na talerze i polewać sosem.Smacznego!