Środowiskowy Dom Samopomocy W Nowej Wsi Ełckie

Zdjęcie klusek śląskich w sosie pieczarkowymKluski śląskie z sosem pieczarkowym

 

Składniki:

1kg ziemniaków

0,25 kg mąki ziemniaczanej

0,5 kg pieczarek

0,25 l. śmietany

8 łyżek oleju

1 łyżka mąki pszennej

1 cebula

liść laurowy, sól, pieprz.

 

Ziemniaki ugotować, zmielić w maszynce, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść. Zagotować wodę z łyżką soli i 4 łyżkami oleju. Uformować kulki, spłaszczyć, na środku zrobić palcem dołek. Wrzucać kluski do wrzącej wody. Gotować aż wypłyną na wierzch jeszcze ok. 5 min.

Obrać pieczarki, cebulę. Pokroić w małą kostkę pieczarki , cebulkę i usmażyć na rozgrzanym oleju , ale nie rumienić. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki dodać sól, pieprz, liść laurowy

i wlać do pieczarek ciągle mieszając. Jeżeli będzie zbyt gęsty podlać wodą. Wykładać kluski na talerze i polewać sosem.Smacznego!