Środowiskowy Dom Samopomocy W Nowej Wsi Ełckie

składniki:

1 kg mąki

DSC043994 jaja

kostka drożdży

½ l mleka

1 margaryna

szczypta soli

½ kg kiszonej kapusty

0,30 dkg pieczarek

1 cebula

2 łyżki oleju

przygotowanie:

Mąkę, jaja, drożdże, mleko, margarynę i szczyptę soli wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy olej i wyrabiamy ciasto dalej, aż do momentu wchłonięcia oleju.

Odstawiamy do wyrośnięcia.

farsz:

Kapustę podsmażamy na oleju z cebulką i grzybami. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.

formowanie pasztecików:

Ciasto drożdżowe wałkujemy, nakładamy farsz, następnie zwijamy jak roladę i kroimy ostrym nożem na porcje. Pieczemy w temperaturze 180º C około 25 minut.

Smacznego….