Środowiskowy Dom Samopomocy W Nowej Wsi Ełckie

Zdjęcie rogalikówSkładniki:

1kg maki (najlepiej tortowej),

10 dkg. drożdży,

1 – 2 szklanki ciepłej wody (może być mleko),

0,5 szklanki oleju,

szczypta soli,

garść cukru,

marmolada, mak, czekolada, słodki twarożek (co kto woli),

jajko do smarowania rogalików

 

Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę!

Rozgrzać ręce i brać się do pracy. Do miski wsypać trzeba trochę mąki, cukru, rozkruszyć drożdże i wlać trochę ciepłej wody. Wymieszać i pozostawić by drożdże „ruszyły”. Następnie wsypać ok. 2/3 mąki, wlać wodę, olej. Jeżeli będzie zbyt ścisłe dolać wody. Wszystkie składniki zagniatać, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, rwać na kawałki i rozwałkowywać na kształt koła, następnie pociąć na 12 trójkątów, na każdy nakładać nadzienie taki jakie lubimy. Zwijać od szerszej części do czubka trójkąta. Ułożyć rogaliki na blaszce. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec na rumiany kolor w piekarniku rozgrzanym do 180˚ C. Z tej porcji wychodzi ok. 60 szt. rogalików.

SMACZNEGO